Premies

Overzicht van premie aanpassingen

Op onze premie pagina vind u een up-to-date overzicht van verbouwpremies en verbouwleningen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië! Of je nu plannen hebt voor een renovatie, verbouwing of energiebesparende aanpassingen aan je woning, hier vind je alle essentiële informatie om jouw project te ondersteunen.

Vlaanderen

Mijn VerbouwPremie

De tijdelijke verhoogde Mijn VerbouwPremie (35%, 50%) die oorspronkelijk gepland was om te eindigen op 1 januari 2024 voor aanvragen in de middelste en laagste inkomensgroepen (eigenaar-bewoners), wordt nu met 1 jaar verlengd tot en met 31 december 2024. Dit betekent dat aannemers meer tijd hebben om lopende werkzaamheden af te ronden en facturen tijdig in te dienen. Ook nieuwe projecten die nog in uitvoering zijn, kunnen nog steeds profiteren van de hogere premies, mits de premie wordt aangevraagd vóór eind 2024.

Asbestverwijdering

Het supplement voor asbestverwijdering (8 euro per m²) in combinatie met dakisolatie (niet-residentieel) of muurisolatie via de buitenzijde (residentieel en niet-residentieel) is verlengd. Aanvankelijk zou dit stoppen voor facturen vanaf 1 januari 2024, maar het is nu verlengd tot en met 31 december 2025. Voor dakisolatie residentieel in combinatie met asbestverwijdering was er geen einddatum voorzien.

Brussel

Geen wijzigingen

Op dit moment heeft het Brussels Gewest geen wijzigingen doorgevoerd in het bestaande premiebeleid.

Wallonië

ETICS

In Wallonië is het systeem voor premieaanvragen met betrekking tot ETICS drastisch herzien.

Hoewel de energieaudit nog steeds verplicht blijft voor ETICS-premieaanvragen, blijven de inkomstenklassen en maximale uitkeringsgrenzen behouden. Wat wel verandert, zijn de eisen met betrekking tot de thermische weerstand van de buitenmuur. Voorheen moest aan een warmtedoorgangswaarde (U-waarde) van 0,24 W/(m²K) worden voldaan, zowel bij renovatie als nieuwbouw. Nu wordt, zoals in Vlaanderen en Brussel, gewerkt met de warmteweerstandswaarde (Rd-waarde) voor de buitenmuur. Bij renovatie moet de warmteweerstand (Rd-waarde) minimaal 4,0 (m².K)/W zijn, wat minder streng is dan de eerdere U-waarde maar strikter dan de normen in Vlaanderen en Brussel. Hierdoor is er minder isolatiemateriaal nodig, namelijk slechts 13 cm in plaats van de vroegere 14 cm Top 32 isolatie.

Premiebedragen

Ook de premiebedragen zijn gewijzigd. De premie per bespaarde kilowattuur (kWh) is vervangen door een vast bedrag per vierkante meter, afhankelijk van de inkomstenklasse. Deze bedragen zijn verhoogd om na-isolatie verder te stimuleren.

Verder is de premie voor biobased isolatie aangepast, waarbij de eis van 70% natuurlijk basismateriaal behouden blijft. Daarnaast zijn de percentages die bovenop het premiebedrag werden toegevoegd vervangen door vaste bedragen per inkomstenklasse. Dit betekent dat de premie voor biobased isolatie nu aanzienlijk hoger is dan voorheen, met een stijging van 25% naar 35% bovenop het basisbedrag.